Oldalak

2010. szeptember 30., csütörtök

Elég volt Szabó Ervin tevékenységének meghamisításából és az antikommunista hisztériából

A Baloldali Front-Kommunista Ifjúsági Szövetség országos elnökének, Cseh Miklósnak a beszéde Szabó Ervin halálának 92. évfordulóján, Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épülete, 2010. szeptember 29.
Kedves Elvtársak, Barátaink! Ma van Szabó Ervin halálának 92. évfordulója, de mi most mégsem csak megemlékezni jöttünk Szabó Ervinre, hanem tiltakozni is. Tiltakozni azon felháborító terv ellen, mely szerint a fővárosi Szabó Ervin könyvtárat egy úgynevezett Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány javaslata alapján átneveznék.
Szakács Árpád, a szervezet főigazgatója a következő mondatokkal indokolta a névváltoztatás szükségességét: „"Szabó Ervin a majdani kommunista diktatúrát megalapozó művek propagandáját vállalta fel, Marx és Engels írásait népszerűsítette, ő írta a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát, üdvözölte és támogatta a Lenin-féle bolsevik puccsot".”
Elvtársak!
Mióta feladata egy történésznek, hogy egy történelmi személyiség politikai gondolkodását bírálja? Egy történész feladata az objektív történelemelemzés, a tények kutatása, érvek-ellenérvek ütköztetése, nem pedig az ideológiai háború, a fanatikus antikommunista gondolkodás terjesztése! Az a történész, amely átírni akarja a múltat, elferdíteni és démonizálni ahelyett, hogy elemezné és szakmai alapokra helyezné kutatómunkáját, inkább adja vissza a diplomáját és válasszon magának másik munkakört!
Nézzük tovább, hogy kik állnak Szabó Ervin lejáratása mögött!
Vincze Géza, hódmezővásárhelyi történész, a névváltoztatás másik ötletgazdája így nyilatkozott: Szabó Ervin könyvtárosi ténykedését és ideológia munkásságát mérlegre téve nincs keresnivalója a XXI. század egyik legfontosabb fővárosi intézményének nevében.
Szabó Ervin a bukott kommunista rendszer jelképe volt, a könyvtár igazgatójaként pedig nem szerzett olyan érdemeket, amelyek miatt az intézmény méltán viselhetné a nevét.
Majd rá pár nappal, ugyan ez az ember a következőket mondta: Nem kérdőjelezzük meg Szabó Ervin könyvtártudósi munkásságát, ezzel semmi gondunk, bár rajta kívül is ténykedett egy-két jelentős könyvtáros Magyarországon.
Kérdezzük meg Vincze úrtól, hogy ha egyszer ő maga is elismeri Szabó Ervin tudományos munkásságát, miért akarja kiírni Szabó Ervin nevét a fővárosi könyvtárból? Talán Vincze úr szakmai és emberi értékrendjében előrébb való a politikai hovatartozás, semmint az egyes személyek értékteremtő munkássága?
Az ügynek vannak további szereplői is! Kik támadják Szabó Ervin személyét?
Tóth István történész-muzeológus szerint nem túlzás azt állítani, hogy Szabó Ervin, akinek nevét a fővárosi könyvtár viseli, "egy szélsőbalos kommunista" ideológus volt.
Szőcs Géza kulturális államtitkár szintén a névváltoztatás mellett kardoskodik.
És igen, 2010-ben a HVG megjelentett egy olyan írást is Zádori Zsolt tollából, amely Szabó Ervin származását, zsidó származását is felhánytorgatja.
Elvtársak!
Amit láthatunk, az egy nagy zűrzavar, egy olyan ideológiai-kulturális harc, amelyet hiteltelen emberek, szakmai nullák indítottak politikai okokból. Ez a káosz arról szól, hogy 2010-ben Magyarországon lehet-e egy kiváló szakembert, a magyar kultúráért oly sokat tevő egykori könyvtárigazgatót bemocskolni csak azért, mert politikai tevékenysége a munkásmozgalomhoz kapcsolódott?
Vajon tényleg érvényre juthat-e egy olyan elv, mely szerint minden, amely baloldali, ami munkásmozgalmi, szocialista vagy kommunista, eleve rossz, és ezért az kiirtandó a magyar történelemből, a magyar kultúrából?
A következő lépés majd az lesz, hogy intézmények nevét azért változtatják meg, mert esetleg a névadó zsidó? Eddig miért nem jutott eszébe senkinek, hogy például József Attila nevét viselő intézmények nevét változtassák meg, lévén, hogy maga József Attila is illegális kommunista tevékenységet végzett?
Az a jobboldal, amely lépten-nyomon nemzeti összefogást és nemzeti egységes hirdet, miért nem tudja elfogadni, hogy a baloldali érzelmű ember is ember, méghozzá magyar ember, és a magyar munkásmozgalom, sőt, a magyar szocializmus vívmányai, kiemelkedő személyiségei is közös magyar történelmünk része?
Elvtársak!
Szabó Ervin nem volt kommunista, mint ahogyan azt Tóth István történész állítja. Még kommunista párt sem volt Szabó Ervin idejében. De kétségtelen tény, hogy politikai tevékenysége szorosan kapcsolódik a munkásmozgalomhoz, és valóban hozzájárult a szocialista-kommunista eszmék magyarországi terjeszkedéséhez. Mindemellett könyvtártudósi munkásságágának köszönhetően a magyar kultúra gazdagabb lett, Budapest népe sokat köszönhet Szabó Ervinnek. Nyugodtan állíthatjuk, hogy 1946 óta méltán viseli a fővárosi könyvtár Szabó Ervin nevét. Örömmel tölt el bennünket az, hogy a közvélemény, a társadalom békés többsége, az utca embere is elítéli a névváltoztatásról szóló javaslatot.
Kedves Elvtársak!
Ne engedjük, hogy politikai okokból gyűlölködő, csőlátású történészek a szemétdombra hajítsák közös magyar történelmünk és kultúránk kiemelkedő személyiségeit!
A mi feladatunk Szabó Ervin emlékének megvédése!
Szálljunk szembe minden olyan nacionalista törekvéssel, amely a társadalom baloldali részének a magyar nemzethez való tartozás jogát megkérdőjelezi! Elég volt a történelemhamisításból, elég volt az antikommunista hisztériából!
Éljen közös magyar kultúránk, éljen Szabó Ervin!