Oldalak

2011. június 6., hétfő

MÚOSZ: Vajnaiék válasszák Moldovát vagy Baranyit díszelnöküknek, hátha erre a polgári sajtó is felfigyel

Május 24-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Külpolitikai Szakosztályának a vendége volt a Munkáspárt 2006 elnöke. Farkas József György szakosztályi elnök üdvözölte a politikust, akivel a megjelent újságírók mintegy kétórás beszélgetést folytattak. Vajnai Attila bevezetőjében röviden ismertette életútját a paksi kezdettől, a Szovjetunióban eltöltött diákéveken át a hazai baloldal megújításában végzett munkájáig. Ezt követően válaszolt az újságírók előre megküldött, és a helyszínen elhangzott kérdéseire
A beszélgetés során a résztvevők elsősorban a magyar baloldal helyzetéről faggatták Vajnai Attilát, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány leváltásához az összes demokratikus erő összefogására van szükség. A baloldalnak van egy szélesebb és egy szűkebb köre. Az elsőbe beletartoznak a szocialisták is, a másodikba viszont csak a rendszerkritikus, a kapitalizmus meghaladását követelő erők.
A szociáldemokraták kudarcát mutatja a napokban lezajlott spanyol önkormányzati választások eredménye is, viszont a kommunista irányítású Izquierda Unida mintegy 200.000 szavazattal többet kapott, mint 2007-ben. A német Die Linke eredményes szereplése mellett, a radikális baloldali pártok közötti együttműködés sikereket hozott Franciaországban is.
A hazai kommunista mozgalom megosztottságáról elmondta, hogy a Fidesz felé kacsingató Thürmer-párt vezetésével nem lehetséges az együttműködés. A Kommunista Munkáspárt elsősorban a sajátos gyökerű Görög Kommunista Párt támogatására számíthat Európában, amely az európai kommunisták és a baloldali zöldek összefogását „opportunistának” minősíti. Az Európai Baloldali Párt (EBP) tagszervezetei, elsősorban a Die Linke sok segítséget nyújtott a Munkáspárt 2006-nak. A párt tekintélyét növelte, hogy az EBP Végrehajtó Bizottsága a közelmúltban Budapesten tanácskozott.
Több kérdés hangzott el egyes dél-amerikai országokkal, elsősorban Kubával és Venezuelával kapcsolatban. Vajnai Attila kijelentette, hogy rokonszenvvel kísérjük az emberek jóléte, és egy igazságosabb társadalom megvalósítását célzó törekvéseket, de a két ország gazdasági valamint politikai helyzete sok tekintetben eltérő. Az orosz kommunista mozgalomról megjegyezte, hogy a pártban felerősödtek a tekintélyelvű irányzatok, és nincs érdemi kapcsolatuk az Európai Baloldali Párttal. A FÁK államokban működő szervezetek közül ellenpontot jelent a Moldovai Kommunista Párt, amelynek képviselői részt vettek az Európai Baloldali Párt Végrehajtó Bizottságának budapesti ülésén is.
Egyes felszólalók javasolták, hogy a Munkáspárt 2006-nak több olyan akciót kellene szerveznie, amire a média is felfigyel. Ilyen lehetne például, hogy egy közismert baloldali személyt (pl. Moldova Györgyöt vagy Baranyai Ferencet) a párt díszelnökévé válasszák. A közvetlen hangú beszélgetés azt mutatta, hogy a megjelentek pozitívan fogadták Vajnai Attila részletes és tárgyilagos válaszait, amit a Külpolitikai Szakosztály elnöke külön is megköszönt.

Új magyar baloldali-liberális párt Vajnai Attilánéval, Terry Blackkel, Nyári Zsolttal

A Vajnai Attiláról, a vöröscsillag-perről könyvet írt Nyári Zsolt az elnöke, illetve Vajnai Attila felesége, Noé Krisztina a tiszteletbeli elnöke a 2011 őszén hivatalosan is megalakítandó új baloldali-liberális pártnak. A Magyar Baloldali Demokraták Pártja csatlakozási lehetőséget ajánl fel internetes oldalán az érdeklődőknek ahhoz a Zöld Baloldalhoz, amelyben Vajnai Attila országos alelnök - és a Magyarországi Munkáspárt 2006-ot (országos elnök: Vajnai Attila) is népszerűsítik ugyanitt.
Idézet a párt internetes oldaláról:
Elstak Amanda műsorvezető 2011 őszén megalakítja a Magyar Baloldali Demokraták Pártját, melyet már régen megálmodott és amely az általa képviselt értékeket hivatott képviselni az embereknek. Amandát, akit eddig a budapesti éjszakai élet és a jótékonysági országos rendezvények (Magyar Tolerancia Díjátadó Gála, Magyar Jótékonysági Díjkiosztó Ünnepség, Magyar Aids Gála) megálmodójaként, háziasszonyaként ismert meg a közönség, most úgy döntött egy másik területen is kibontakozik. Amandát mindig is érdekelte a politika, és mint ismert közszereplő számtalanszor nyilatkozott magyar belpolitikai kérdésekben, valamint az ország sorsát érintő témákban.
Most azonban úgy döntött, itt az ideje, hogy megmutassa, mennyire komolyan gondolja az általa elismert értékek hirdetését és közvetítését, ezért pártot alapít. Ennek tagjai olyan magyar állampolgárok lehetnek, akik baloldali, demokrata, toleráns emberek és meggyőződésük tükrözi a Párt értékrendjét.
Amanda elsődleges célja az, hogy a következő választásokon pártja már indulhasson és rendelkezzen kellő támogatói bázissal.
"A jelenlegi politika helyzetben a hozzám hasonlóan gondolkodók "politikai hajléktalanokként" nem hallathatják a hangjukat. Egy új, valódi, liberális erőt kell létrehozni a számukra, amiben meg tudnak bízni és amiben hitelt érdemlő emberek állnak a nyilvánosság elé. Meggyőződésünk, hogy nem a magyar baloldali-liberális program veszítette érdemét, amely az európai felzárkózást tekintette fő célkitűzésének; hanem a megújulásra képtelen, szellemileg kiürült politikai tömb bukott meg." - nyilatkozta Amanda.
Főbb területek, amelyeket érinteni kíván a pártprogram: többek között támogatni kívánja a roma kisebbséget és annak kultúráját, oktatását és munkahelyteremtésének elősegítését; AIDS prevenciók szervezés és felvilágosítás; a másság, ezen belül a transzneműek, leszbikusok, biszexuálisok elfogadtatása és segítése.

***
Elstak Amanda az alábbi szöveget helyezte el a saját oldalán:
Megfelelő alternatívát mutatva a kiábrándult baloldali szavazóknak, jelen lenni a következő parlamenti választásokon szövetségeseinkkel együtt. Szövetségeseinknek tekintjük mindazon baloldali szervezeteket, pártokat, akik legfőbb célja leváltani a jelenleg regnáló kormányt, valamint mindazokat akik egy szebb, demokratikusabb országban szeretnének élni.
Az MSZP jelenleg nem testesít meg valós, erős ellenzéki pártot, sőt még a jelenlegi MSZP is három fele húz. Mi többek között a volt MSZP szavazóknak próbálunk valós alternatívát kínálni, s visszahozni a szociális biztonságot az emberek mindennapi életében.
A politikai palettán baloldalon helyezzük el magunkat, ugyanis a jelenlegi MSZP nem baloldali párt, s olyan alternatívát nyújtunk szövetségeseinkkel, melyek valós, kézzel fogható javaslatokat tartalmaznak ahhoz, hogy a társadalmunk minden rétege, velük együtt pedig országunk is felemelkedjen, s boldog polgári, demokratikus, európai világban élhessük mindennapjainkat.

A Tevékenységek címszó alatt Elstak Amanda az alábbiakat jegyezte be:
írni, pletykálni, videókat forgatni, szórakoztatni
***
A párt országos elnöksége a következő politikusokból áll (a szervezés és a tagtoborzás 2011 márciusa óta folyik, az internetre áprilisban léptek fel):
Tiszteletbeli elnök: Noé Krisztina
Elnök: Nyári Zsolt
Elnökhelyettes: Elstak Amanda
Alelnök: Rácz Károly (vagyis Terry Black)
Alelnök: Ujfalussy Lídia
Szóvivő: Beke Győző
Pártigazgató-országos koordinátor: Némethné Halmai Nikolett
***
A párt az alábbi tagozatokat alapította meg:
LMBT és SZM Tagozat (az LMBT rövidítés nyilván a Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek Szervezetére utal)
Elnök: Orbán Krisztina
Munkás Tagozat:
Elnök: Ujfalussy Lídia
Környezet és Állatvédelmi Tagozat
Elnök: Némethné Halmai Nikolett
Etnikai és Vallási Kisebbségek Tagozata
Elnök: Rácz Károly
Nemzetközi Kapcsolatok Tagozata
Elnök: Beke Győző
Nyugdíjas Tagozat:
Elnök: Benedek Antalné
Hátrányos helyzetűek és Szociálisan Rászorulok Tagozata
Elnök: Kertész Lilla
Egészség és Családügyi Tagozat
Elnök: Dr. Csides Kata
Pártkapcsolatok Tagozata:
Elnök: Trasciatti Attila