Oldalak

2011. június 25., szombat

Vajnai ismét mehet Strasbourgba: a Legfelsőbb Bíróság 120 ezret fizettetne vele a vörös csillag miatt

A Legfelsőbb Bíróság (LB)csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság három évvel korábbi jogerős ítéletét, amelyben tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét és Horváth Sándort elmarasztalta.


Vajnai Attilát a bíróság százhúszezer forintos pénzbüntetésre ítélte, Horváth Sándort pedig egy év próbára bocsátotta. A pártelnök ügyvédje, Magyar Gábor a tárgyalás után bejelentette, hogy ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben.

A tanácsvezető bíró indokolása szerint a magyar jog nem különbözteti meg az önkényuralmi jelképek használatának módját. Hozzátette: a magyar parlament, mint jogalkotó - az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2008-as, a magyar államot elmarasztaló döntése nyomán - módosíthatja a törvényt, ám ezt az LB nem teheti meg.

A tárgyaláson Horváth Sándor egy Kiváló dolgozó-kitüntetéssel jelent meg, amely egy ötágú vörös csillagban volt elhelyezve. A bíró előbb kérte a jelvény levételét, de később mégis engedélyezte a viselését.

Az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatón Vajnai Attila úgy nyilatkozott, hogy az LB kimondta: minden hatalom ura a magyar parlament, ugyanakkor szerinte lett volna lehetőség a strasbourgi döntés logikájának átvételére, és a bíróság hatályon kívül helyezhette volna a korábbi ítéletet. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy "a mai bírák nem vállalták fel azt a kockázatot, hogy nyíltan szembeszállnak a hatalommal." A törvényesen működő Magyarországi Munkáspárt 2006 egyik jelképe az ötágú vörös csillag - tette hozzá.

Vajnai Attila elképzelhetőnek nevezte, hogy újból el fognak vinni embereket tömegrendezvényekről, mert alapvető emberi jogaikat gyakorolják és a nemzetközi munkásmozgalom jelképeit használják. A politikus szerint az sem kizárható, hogy az ügyészség eljárást indít "egy törvényesen működő politikai párt ellen, amely az európai baloldali párt részeként egy új típusú, szociálisan igazságos társadalomért küzd".