Oldalak

2011. június 25., szombat

Vajnai ismét mehet Strasbourgba: a Legfelsőbb Bíróság 120 ezret fizettetne vele a vörös csillag miatt

A Legfelsőbb Bíróság (LB)csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság három évvel korábbi jogerős ítéletét, amelyben tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét és Horváth Sándort elmarasztalta.


Vajnai Attilát a bíróság százhúszezer forintos pénzbüntetésre ítélte, Horváth Sándort pedig egy év próbára bocsátotta. A pártelnök ügyvédje, Magyar Gábor a tárgyalás után bejelentette, hogy ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben.

A tanácsvezető bíró indokolása szerint a magyar jog nem különbözteti meg az önkényuralmi jelképek használatának módját. Hozzátette: a magyar parlament, mint jogalkotó - az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2008-as, a magyar államot elmarasztaló döntése nyomán - módosíthatja a törvényt, ám ezt az LB nem teheti meg.

A tárgyaláson Horváth Sándor egy Kiváló dolgozó-kitüntetéssel jelent meg, amely egy ötágú vörös csillagban volt elhelyezve. A bíró előbb kérte a jelvény levételét, de később mégis engedélyezte a viselését.

Az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatón Vajnai Attila úgy nyilatkozott, hogy az LB kimondta: minden hatalom ura a magyar parlament, ugyanakkor szerinte lett volna lehetőség a strasbourgi döntés logikájának átvételére, és a bíróság hatályon kívül helyezhette volna a korábbi ítéletet. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy "a mai bírák nem vállalták fel azt a kockázatot, hogy nyíltan szembeszállnak a hatalommal." A törvényesen működő Magyarországi Munkáspárt 2006 egyik jelképe az ötágú vörös csillag - tette hozzá.

Vajnai Attila elképzelhetőnek nevezte, hogy újból el fognak vinni embereket tömegrendezvényekről, mert alapvető emberi jogaikat gyakorolják és a nemzetközi munkásmozgalom jelképeit használják. A politikus szerint az sem kizárható, hogy az ügyészség eljárást indít "egy törvényesen működő politikai párt ellen, amely az európai baloldali párt részeként egy új típusú, szociálisan igazságos társadalomért küzd".

Nincsenek megjegyzések: