Oldalak

2011. július 17., vasárnap

Thürmer barátnője, Karacsné miatt menekülnek a Munkáspártból

Spirk József • 2011. július 15., péntek 14:35 • index.hu
A Munkáspárt Központi Bizottságának szombati ülése előtt kilépési hullám söpört végig a párton. Három KB-tag, sőt egy egész megyei alapszervezet is úgy döntött, hogy megszünteti tagságát. A KB-tagok a Thürmer-család dominanciáját okolják, amiért a párt „halálán” van. Új szervezetek tűntek fel a baloldalon.
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, valamint a vele a privátéletben is közeli kapcsolatot ápoló Karacs Lajosné, az MP alelnöke eltitkolt egy névtelen levelet a párt Központi Bizottsága elől, és a testülettel olvasatlanul ítéltette el annak tartalmát. A levél a párt gazdálkodásának sötét részleteit feszegette, és azt indítványozta, hogy a pénzügyekért felelős Karacsné számoljon el a pártkassza kiadásaival.
D NOE20021009001
Thürmer és Karacs Lajosné, egy lakossági fórumon (Fotó: Bruzák Noémi)
Többek között ezzel a történettel indokolta lemondását KB-tagságáról Paulik Péter, aki korábban Thürmer Gyula tanácsadója is volt. Paulik a főváros több kerületét összefogó 9-es régió vezetője volt.
Az „elvtársaknak” küldött lemondó levelében azt írta: „Elköszönök, mert rájöttem, hogy itt nem szolgálhatom az eszmét, hogy itt nem lehet előremenni, mert egy erős kéz mindig visszaránt a sárba. Rájöttem, hogy ennek a pártnak a vezetése távol áll a sokat emlegetett proletárok világától. Rájöttem, hogy ez a szervezet úgy működik, mint egy rossz vállalkozás, amit arrogáns dilettánsok vezetnek.”
Paulik szerint az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a pártban mindenki hibás volt, csak az elnökség nem, rendszeresen a KB-tagjai „kerületek lapátra”, ők „vitték el a balhét”, és az ifjúsági vezetők, Karacsné azonban maradt.
Lemondott Juhász Norbert is, aki a Heves megyei szervezetét vezette. Ő azt írta: „Igazából nem nekem, és a közelmúltban távozott, és jelenleg is egyre több távozó elvtársunknak kellene otthagyni ezt a szervezetet hanem, azoknak a dilettáns, karrierista embereknek, akik 20 éve bebetonozódtak e párt legfelsőbb vezetésébe, és akiknek egyben köszönheti a Párt a halálát. A Párt halálával ők is el fognak tűnni, a süllyesztőben. Lenin elvtárs szavaival élve: 'várja őket a történelem szemétdombja'.”
A távozók azonban nem fordítanak hátat a baloldali politizálásnak. Paulik a Magyar Dolgozók Szövetségét próbálja szervezni. Juhász és a másik távozó KB-tag a Baloldali Front „zászlaja alá sorakozik” fel.
A Munkáspárt közleményben azt írta: "a párt pénzügyi-gazdálkodási munkája rendben, a kongresszus és a Központi Bizottság döntéseivel összhangban folyik. A Központi Bizottság rendszeresen érdemi tájékoztatást kap a párt pénzügyeiről, és rendszeresen dönt a központi pénzügyi tervről, illetve az előző időszakban végzett pénzügyi munkáról. Legutóbb 2011. június 6-án fogadta el az elmúlt évi beszámolót és az idei pénzügyi tervet."
A Munkáspárt a 2010-es országgyűlési választáson 0,1 százalékos eredményt ért el.

Nincsenek megjegyzések: